(ANP/Volkskrant)
Het tv-programma De Halve Maan van de NTR meldde afgelopen weekend dat de meeste kalveren en runderen in Nederland verdoofd ritueel worden geslacht. Dat meldt de eigenaar van een slachterij in De Halve Maan. Het zou teveel tijd en moeite kosten om de dieren zonder verdoving ritueel te slachten. Het wordt ook bevestigd door enkele andere slachterijhouders.
Ook het Centraal Orgaan Moslims en Overheid (CMO) zegt hiervan op de hoogte te zijn en stuurt aan op een centrale certificering, om te voorkomen dat moslims ongewild vlees kopen dat niet ritueel is geslacht. Certificering zou een voor iedereen duidelijk herkenbare scheidslijn trekken tussen halal en niet halal vlees.
Het is niet voor het eerst dat deze berichten naar buiten komen. Enkele jaren geleden kreeg een Turks tijdschrift in Nederland veel kritiek uit de eigen gemeenschap, omdat het had gemeld dat als halal verkocht vlees bij te veel Turkse slagers in Nederland niet halal is.
Recenter waren er berichten waaruit bleek dat shoarmazaken geregeld ten onrechte melden dat hun vlees halal is. Er waren zelfs “halal”-shoarmazaken waarbij ook nog eens varkensvlees werd gebruikt.
Sommige ondernemers beschouwen “halal” dus letterlijk als een “handelsmerk”: als er maar geld mee kan worden verdiend.
Overigens zullen vragen over verdoofd of onverdoofd ritueel slachten voorlopig wel op de agenda blijven staan. Zo zijn moslims in Zweden gewoon om verdoofd ritueel geslacht vlees te kopen. Ook in verschillende moslimlanden ligt verdoofd ritueel geslacht vlees in de winkels.
Wat halal en haram is, blijken mensen dus verschillend te interpreteren. Wel is en blijft het van belang dat consumenten eerlijke, betrouwbare informatie krijgen, zodat ze weten wat ze kopen. En daar gaat het tot op de dag van vanddaag dus heel vaak mis.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.