Archief

Gemeenschapszin

De schokkende beelden van de brand in Grenfell Tower, roepen soms herinneringen op aan 9/11. Een elf maanden oude baby die van de negende of tiende verdieping uit een brandend appartement werd gegooid om te worden opgevangen door een buurman. Een moeder van twee die een Snapchat stuurt naar haar beste vriendin met de boodschap ’forgive me everyone, goodbye’ terwijl ze op de 23e verdieping in de val zat.

Wat binnen al deze ellende vooral opvalt, is de enorme gemeenschapszin in een omgeving die in alle opzichten superdivers is. Nu brengen dit soort rampzalige gebeurtenissen mensen natuurlijk altijd wel bij elkaar, maar flat- en buurtbewoners met de meest uiteenlopende achtergronden bleken elkaar vaak goed te kennen. Van teruggetrokken gemeenschappen leek niet echt sprake. Moslims en niet-moslims troostten elkaar.

Dat een zo’n etnisch-diverse flat en buurt mensen wantrouwend naar elkaar maakt, zoals door sommigen al jarenlang wordt beweerd, blijkt zeker niet uit de beelden van de voorbije twee dagen. Op basis van de gesprekken met flat- en buurtbewoners lijkt van een ‘fragmentatie’ van multiculturele gemeenschappen geen sprake te zijn.

Boven dit artikel staan de foto’s van enkele flatbewoners die als vermist zijn opgegeven. Geboortelanden variëren van Soedan tot Afghanistan, Iran tot Engeland, Pakistan tot de Caribbean en Syrië.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>