Archief

Slavernijmuseum

Harriet Duurvoort vandaag in de Volkskrant: ‘Nederland had nog geen twee miljoen inwoners, maar het Nederlandse aandeel in de trans-Atlantische slavenhandel wordt geschat op 600 duizend Afrikanen. Aangekomen in de nieuwe wereld wachtte slavernij, generaties lang. Drie eeuwen gruwelijke dwangarbeid, verkrachting, Spaanse bokken, zweepslagen, vierendelingen als normale orde van de eindeloze dagen.

Ik vind het gĂȘnant dat uitgerekend Nederland geen slavernijmuseum heeft als in Liverpool of Washington. Nederland heeft het nodig de eigen koloniale geschiedenis in volle breedte te kennen en te erkennen. Slavernij was geen zwarte bladzijde, maar is een hoofdplot geweest in het vuistdikke geschiedenisboek van Nederland.

Lees hier de volledige column van Harriet Duurvoort.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>