Archief

Appie


Het meeleven van heel Nederland met Ajax-voetballer Abdelhak Nouri is hartverwarmend. Toch leidt een tragische gebeurtenis als deze soms ook tot publicaties die van onnozelheid aan elkaar hangen. De journalist in kwestie is zich er niet van bewust dat hij niet alleen wordt gelezen door witte Nederlanders, maar ook door biculturele Nederlanders die soms, net als autochtone Nederlanders, bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in voetbal.

Volkskrant-journalist Willem Vissers beschreef afgelopen maandag zijn liefde voor de Ajax-voetballer met het koosnaampje Appie. De aandacht op het artikel werd gevestigd door een tweet van de Volkskrant-redactie met de tekst: ‘Iedereen houdt van Appie, omdat hij Appie is, het vrolijke gezicht van integratie in voetbal’. OMG!

Maar wacht, misschien ligt het niet aan Willem Vissers, maar heeft de tweetschrijver er een eigen draai aan gegeven. We beginnen te lezen: ‘Abdelhak Nouri is Appie. Appie Nouri, zoals in Appie Happie. Appie Heijn. Appie als koosnaam van integratie.’ OMG!

Verderop: ‘Appie is het vrolijke gezicht van integratie in voetbal. Appie is goed en sympathiek.’ OMG!!! 

En we vervolgen: ‘Appie is Amsterdam anno 2017. Hij treedt op in een gefilmde belofte van kleurrijke Amsterdammers aan de zieke burgemeester Van der Laan.’

Wat is er nu mis met deze liefdesverklaring aan Abdelhak Nouri? Where to begin?

Is het de journalist die op vaderlijke wijze een schouderklopje geeft aan deze lieve jongen, die als ‘Marokkaantje’ toch maar van ver is gekomen?
Is het de zin ‘Appie is goed en sympathiek,’ daarmee suggererend dat dit mogelijk niet geldt voor veel van de honderden andere biculturele profvoetballers in onze vaderlandse competities: eindelijk eens een Marokkaanse jongen die goed en sympathiek is, wat hebben we daar lang op moeten wachten! Utrecht-voetballer en ‘haatbaard’-drager Nacer Barazite is volgens deze interpretatie uiteraard niet goed en sympathiek.
Of ligt het toch vooral aan de zin ‘Appie is de koosnaam van integratie’ even later gevolgd door het al even bizarre ‘Appie is het vrolijke gezicht van integratie in voetbal.’

Kan Willem Vissers misschien uitleggen hoe je als geboren en getogen Amsterdammer eigenlijk kan integreren in een samenleving die altijd al de jouwe is geweest? Kan je volgens Vissers alleen ‘integreren’ als ze je Appie noemen, in plaats van Abdelhak? Want de naam Abdelhak en ‘integratie’ gaan uiteraard niet samen. En hoe zit het dan met de ‘integratie’ van al die andere in Nederland geboren en getogen biculturele voetballers? Zijn dat dan veelal niet ‘geïntegreerde’ rotzakken en boefjes? Moeten we misschien begrijpen dat Appie juist zo goed en sympathiek is omdat hij zo goed is ‘geïntegreerd’? Voor autochtone voetballers zijn de kwalificaties ‘goed en sympathiek’ volgens Vissers mogelijk vanzelfsprekend, maar voor een Marokkaanse Amsterdammer ligt dat toch iets anders.

Willem Vissers behoort tot de generatie voetbaljournalisten die zich er niet van bewust is dat men ook wordt gelezen door een groeiend aantal biculturele Nederlanders. Een man die behoort tot de generatie die gewoon is om, in de beleving van veel biculturele Nederlanders, op denigrerende wijze te schrijven en praten over ‘dat soort landen’: de journalist doelt hierbij op de zogenaamd ‘achtergebleven’ voetballanden in Afrika of het Midden-Oosten, zonder zich te realiseren dat talloze lezers en luisteraars juist een achtergrond hebben ‘in dat soort landen’.

Natuurlijk twijfelt niemand eraan dat Willem Vissers het allemaal goed bedoelt. Maar dit soort journalistiek in onze steeds multicultureler wordende samenleving van 2017: het kan echt niet meer!

Lees hier het volledige artikel van Willem Vissers

Op 14 juli schreef Willem Vissers een  nieuw artikel, dat zakelijk, goed en ook respectvol is. Een artikel waar iedereen door wordt aangesproken. Lees het hier.

Bekijk hier de prachtige reportage over het debuut van Abdelhak Nouri in Ajax 1.

TOELICHTING.  Deze bijdrage werd bewust niet geplaatst op de dag van de publicatie van het artikel van Willem Vissers, toen er nog weinig over de gezondheidssituatie van Abdelhak Nouri bekend was. Toen twee dagen later, woensdag 12 juli, Ajax berichtte dat de resultaten van de onderzoeken naar het hart en de hersenen goed waren, zijn we tot publicatie overgegaan. Het feit dat een dag na publicatie, op 13 juli, alsnog het tragische nieuws naar buiten kwam dat de voetballer ernstige en blijvende hersenschade heeft opgelopen, heeft ons doen overwegen deze bijdrage offline te halen. Maar omdat deze bijdrage primair gaat over de journalist Willem Vissers, vonden we verwijdering uiteindelijk toch niet nodig. Rest ons uiteraard Abdelhak Nouri en zijn familie alle sterkte toe te wensen!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>