Archief

Was ‘Roman Britain’ multicultureel?

De polarisatie tussen de anti-migratiebewegingen en eenieder die niet met hen in de pas loopt, is inmiddels zo groot dat zelfs afbeeldingen in een schoolboek en schoolvideo over Groot-Brittannië ten tijde van de Romeinse overheersing tot heftige discussies leiden.

Boek en video over ‘Roman Britain’ zijn afkomstig van de BBC en mede samengesteld op basis van de inzichten van historicus Mary Beard. Daarin wordt de ‘onvergeeflijke fout’ gemaakt om een zwarte Romeinse leider af te beelden. Historisch gezien niets mis mee, zou je op het eerste gezicht zeggen.

Het omvangrijke Romeinse Rijk strekte zich op het hoogtepunt van haar macht immers uit van delen van Nederland en Groot-Brittannië tot Noord-Afrika en Syrië. En de bestuurders konden nu eenmaal overal in dat rijk zijn geboren. Dus het zou zo maar kunnen dat in Noord-Afrika geboren bestuurders naar onze regio werden gestuurd. Wie weet werd het zuiden van Nederland wel ooit bestuurd door iemand uit het Rifgebergte.

Het idee alleen al dat Groot-Brittannië niet altijd volledig wit is geweest, is voor de anti-migratiebeweging echter onverteerbaar. Historicus Mary Beard kreeg op Twitter zoveel beledigingen naar haar hoofd geslingerd, dat ze besloot tijdelijk offline te gaan.

En dan te bedenken dat wij homo sapiens waarschijnlijk allemaal Afrikanen zijn.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>