Archief

Weer stemmingmakerij. Toeval?

Afgelopen woensdag kwam het AD met deze voorpagina. Het is de zoveelste in een reeks van ophitserige headlines, artikelen en andere nieuwsitems in onze mainstream media.

Islamhaat zien we in heel Europa, niet alleen in Nederland. Toch zien we dat Nederland een van de weinige Europese landen is waar het ophitsen van de meerderheidsbevolking tegen specifieke minderheidsgroepen zich een positie heeft verworven in de mainstream media. Voor de Telegraaf Media Groep, en media die daaruit zijn voortgekomen, is dat niets nieuws: zo maken onder meer de Telegraaf, Omroep WNL, Geen Stijl en Powned zich al een flink aantal jaren schuldig aan stemmingmakerij tegen moslims en andere minderheidsgroepen.

Maar het Telegraaf-geluid breidt zich als een olievlek uit. Aan tafel bij ‘De Wereld Draait Door’ hoorden we eerder dit jaar, tijdens discussies over de op dat moment aanstaande Tweede Kamerverkiezingen, geluiden die weinig onderdeden voor de stemmingmakerij die we bij TMG gewend zijn. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Dat nu ook het AD besluit over te gaan tot Telegraaf-achtige stemmingmakerij-‘front-page-headlines’, is dan ook geen verrassing. Verontrustend is het des te meer.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>